Devizne rezerve u „papirima”

Bez autora
Dec 06 2011

Narodna banka Srbije je najveći deo svojih deviznih rezervi plasirala u hartije od vrednosti - čak 8,45 milijardi od ukupno 11,272 milijardi evra. Reč je o devizama koje su uložene u obveznice najrazvijenijih zemalja u svetu, poput Nemačke, SAD, Britanije, Kanade. U koje vrednosne papire konkretno, tajna je koju Narodna banka ne saopštava. Međutim, upravo SAD i Nemačka, koje spadaju u najrazvijenije svetske ekonomije, više od dve trećine svojih rezervi drže u - zlatu. SAD u plemenitom metalu ima 75 odsto, a Nemačka 72,6 odsto svojih rezervi. S obzirom na krizu koja je uzdrmala Evropu, postavlja se pitanje koliko su, zapravo, sigurni ovi ulozi NBS u vrednosne papire drugih država? U Narodnoj banci Srbije postoji posebno odeljenje za kontrolu rizika plasmana Narodne banke koje je zaduženo da svakodnevno prati i analizira finansijske pokazatelje, rejtinge i izveštaje vodećih svetskih rejting agencija, kao i dešavanja na finansijskiom tržištima u cilju redovne kontrole i procene rizika plasmana deviznih rezervi. Stoga je Narodna banka Srbije u mogućnosti da blagovremeno preduzima sve mere u cilju zaštite plasmana deviznih rezervi od kreditnog rizika.

Devizne rezerve u „papirima”Narodna banka Srbije je najveći deo svojih deviznih rezervi plasirala u hartije od vrednosti - čak 8,45 milijardi od ukupno 11,272 milijardi evra.

Reč je o devizama koje su uložene u obveznice najrazvijenijih zemalja u svetu, poput Nemačke, SAD, Britanije, Kanade... U koje vrednosne papire konkretno, tajna je koju Narodna banka ne saopštava.

Međutim, upravo SAD i Nemačka, koje spadaju u najrazvijenije svetske ekonomije, više od dve trećine svojih rezervi drže u - zlatu! SAD u plemenitom metalu ima 75 odsto, a Nemačka 72,6 odsto svojih rezervi.

S obzirom na krizu koja je uzdrmala Evropu, postavlja se pitanje koliko su, zapravo, sigurni ovi ulozi NBS u vrednosne papire drugih država?

- U Narodnoj banci Srbije postoji posebno odeljenje za kontrolu rizika plasmana Narodne banke koje je zaduženo da svakodnevno prati i analizira finansijske pokazatelje, rejtinge i izveštaje vodećih svetskih rejting agencija, kao i dešavanja na finansijskiom tržištima u cilju redovne kontrole i procene rizika plasmana deviznih rezervi. Stoga je Narodna banka Srbije u mogućnosti da blagovremeno preduzima sve mere u cilju zaštite plasmana deviznih rezervi od kreditnog rizika - odgovor je koji su „Novosti“ dobile na ovo pitanje u srpskoj centralnoj banci.

Osim u vrednosnim papirima, koji čine 75 osto ukupnih deviznih rezervi, NBS u gotovini u stranom novcu i depozitima u inostranstvu drži još 2,25 milijardi evra. Ostatak je zlato (u vrednosti od 567,1 miliona) i specijalna prava vučenja (7,6 miliona evra).

Tokom prethodnih godina rastao je i udeo zlata u ukupnim rezervama, pa je sa 104,9 miliona evra u 2002. godini dostigao 567,2 miliona evra krajem oktobra ove godine. U zlato, koje je u doba krize uvek veoma traženo, značajno su investirale centralne banke širom sveta. Tako se i Srbija, prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, popela na 58. mesto po zalihama ovog dragocenog metala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik